A tudatos célmegvalósításért

KITŰNŐSÉG-TEREMTÉS

Olyan vagy, mint anyád/apád!

2017. július 28. - Kovács Ottó

Gyakran csendül fel ez a mondat családon belül: "Olyan vagy mint anyád/apád!" Nem igazán építő, dicsérő jelleggel. Észre sem vesszük, hogyan másoljuk be szüleink mintáit életünkbe.

Nem csak gyerekkorunkban utánozzuk szokásaikat. Felnőtt korban csodálkozunk rá, hogy ugyanazokat a köröket futjuk, időnként feleslegesen, mint apáink, anyáink tették. Szerepeinkben ugyanazokat a sémákat követjük.

Gyerekkorban még nem tudunk válogatni. Akkor még azt hisszük, minden, amit látunk, úgy helyes, ahogy van. Megkapjuk az egyébként jó szándékú szülői nyomást is, csináljunk úgy mindent, ahogy bölcs elődeink tették. Igen ám, de egy dologra érdemes odafigyelni. Őseink régi céljai, igényei nem feltétlenül fedik a mi saját szívből jövő jelenlegi vágyainkat. Felnőtt korban ezt már tudatosan ki lehet szűrni, el lehet választani a hasznosat a haszontalantól.

A szülő tudatosan is nevel egyfajta minta, a saját sémái alapján, emellett ösztönösen is követjük életútjukat. Ezek alapján időnként érdekes párhuzamok alakulnak ki. Például pont mi is ugyanazokkal a párkapcsolati hiányosságokkal küzdünk, mint ők. Hasonlóan áldozatszerepbe kerülünk, mint ők. És hibáztatunk, mint ők. Aztán a megkövesedett mintáktól a felismerés után sem mindig tudunk szabadulni.

Érdemes végig venni életünket, kigyűjteni azokat a mintákat, amelyek kísértetiesen hasonló eredményeket szültek a mi életünkben is, mint amilyent a családunkban már láttunk korábban. Mindig lehet változtatni! Amennyiben a hajlandóság kialakul bennünk erre, tudatosan megfigyelhetjük saját vágyainkat, az azok mögött lévő tiszta, őszinte szándékot és új célokat tűzhetünk ki kapcsolatainkban! Ezáltal akár kiküszöbölhetjük szüleink esetleges hiányosságait, melyeket a párkapcsolataink építésének támogatására nem adtak át nekünk. Az eredmény egy új, akár utódaink számára is továbbadható hasznos példa, akár minta! Amin már remélhetőleg, nem kell túl sokat csiszolnia gyermekünknek, hogy ezáltal boldog párkapcsolatot építsen magának!

Amennyiben hasonló felismerésekre jutottál és nem boldogulsz egyedül, keress bátran minket elérhetőségeinken (www.kitűnő.hu; +36-30-915-3378; kituno@kituno.hu)!

Kovács Ottó
mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://kituno.blog.hu/api/trackback/id/tr9412696591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása